Scouting, rekrytering och provspel

Här nedan har vi sammanställt det du behöver veta kring scouting, rekrytering och provspel i J-Södras akademi.

Hugo

Vi vill identifiera och attrahera talangfulla fotbollsspelare i Jönköping. Vi vill hjälpa varje talang att utveckla sin potential maximalt. Som fotbollsspelare, idrottare och person.

Vi vill erbjuda honom/henne en så bra upplevelse som möjligt i en trygg, (barn)vänlig miljö som har en positiv inverkan på hans/hennes framtida liv, oavsett om han/hon blir professionell fotbollsspelare eller inte.

Hur fungerar scouting och rekrytering i Jönköpings Södra IF:s akademi?
Vi har ett nätverk av akademiscouter som arbetar lokalt för vår klubb. De söker främst spelare från U11 till U16.

När en scout har identifierat en spelare, meddelar han/hon rekryteringsansvarig i akademin. Han bestämmer sedan om klubben ska fortsätta med scoutens rekommendation.

Följande gäller: 

  • Alla pojkar och flickor är välkomna till fotbollsskolan – tillgång till ledare och faciliteter kan undantagsvis tvinga J-Södra att begränsa antalet deltagare. 
  • J-Södra erbjuder alla pojkar och flickor som deltagit i fotbollsskolan en plats i årsgruppen 7 år, denna grupp startas året då barnen fyller 7 år. 
  • Barn i årsgrupperna 7–12 år, vilka inte deltagit i Fotbollsskolan, men som vill träna och spela fotboll i J-Södra ska anmäla sitt intresse på Jönköpings Södra IF:s hemsida genom att gå in på rubriken akademi och sen klicka på underrubriken “Scouting, rekrytering och provspel”. 

Jönköpings Södra IF sammanställer intresseanmälningar och upprättar:

  • en intresselista 7–11 år – uttagning sker utifrån plats i lagen.
  • en intresselista 12–14 år – i mån av plats sker uttagning utifrån förmåga, fotbollsegenskaper, intresse, attityd och träningsvilja, eventuellt genom någon form av provspel – rekryteringsansvarig i samråd med ungdomsansvarig och akademichef beslutar.

Om rekrytering och övergång till J-Södra blir aktuell från en annan förening ska rekryteringsansvarig kontakta motsvarande eller ungdomsansvarig i den andra föreningen innan en övergång får ske. Kontakten tas alltså inte av ledare eller tränare för aktuell årsgrupp i Jönköpings Södra IF. Vartefter kontaktperson i den lämnande föreningen är kontaktat beslutar föreningarna rörande hur kontakt ska tas med den föräldrar till den aktuella spelaren.

”Aktiva värvningar” av barn eller ungdomar upp till och med 12 år från andra föreningar får inte ske, varken direkt eller indirekt. 

Rekrytering av ungdomar till den elitförberedande utbildningen från 13 år sker i särskild ordning från egna led och genom så kallad scoutingverksamhet. Detta innebär att J-Södra kan komma att rekrytera spelare från andra föreningar inför året spelaren fyller 13 år. 

Aktiva värvningar till J-Södra från andra föreningar sker i huvudregel under perioden oktober-december. Avsteg från föregående kan tas i samband med att spelare erbjuds plats på NIU (fotbollsgymnasium) eller när vi har identifierat en spelare som direkt förstärker något av våra akademilag. 

Är öppna träningar möjliga och hur får jag en inbjudan?
Vi anordnar inga öppna träningar utan vi tittar alltid på spelare i deras lokala klubbar först innan vi bjuder in dem till provträning.


Hur vet jag om en scout har sett mig?
Du kanske aldrig märker det. Våra scouter bär inte klubbutrustning eftersom deras närvaro kan sätta onödig press på spelarna. Detta kan göra spelarna väldigt nervösa (särskilt yngre spelare) eller anstränga sig mycket mer eftersom de tror att någon tittar på dem. Innan vi närmar oss föräldrar till en spelare kontaktar vi deras klubb eller tränare först. Genom klubben kan du ta reda på om en scout har sett dig.


Jag fortsätter att kontakta klubbar, men jag blir aldrig inbjuden till provträning. Vad kan jag göra för att bli scoutad?

Fotboll är extremt konkurrenskraftig. Naturligtvis krävs talang, men det krävs också drivkraft och beslutsamhet för att lyckas. Vissa spelare uppmärksammas tidigt och andra utvecklas senare. Så fortsätt jobba hårt och fortsätt att kontakta klubbar på olika nivåer. Ju högre nivå du för närvarande spelar på, desto mer sannolikt är det att scouter från Jönköpings Södra IF lägger märke till dig. Även om du inte har blivit inbjuden till provträning av oss, fortsätt att försöka spela i bättre miljöer när du kan. Tappa inte modet.

Vart kan jag lämna mina uppgifter?

Du kan lämna dina uppgifter nedan. Kom ihåg att vi tar emot många förfrågningar så vi svarar inte på mejl. Blir det aktuellt med provspel så hör vi av oss.

Klicka här för att lämna dina uppgifter
Shotbyoscar J Sodra Bk Opympic 324 (1)