Whatsapp Image 2023 01 13 At 10.03.57

Akademichefen om akademins certifiering

2023-01-13

Igår redovisades resultatet av Svensk Elitfotbolls nya certifiering av klubbarnas akademiverksamheter. Jönköping Södra IF når upp till två stjärnor på den nya certifieringen.

”Två stjärnor är ett okej resultat för oss och nu gäller det att kavla upp ärmarna och jobba hårt för att vi ska utveckla oss i en positiv riktning”, säger akademichef Oscar Carlson.

Den nya certifieringsmodellen är framtagen av SEF, Svensk Elitfotboll, tillsammans med de 32 elitfotbollsklubbarna, med målet att göra svensk fotboll så bra och konkurrenskraftig som möjligt.

Den nya certifieringen bedömer klubbarna på ett djupare och mer detaljerat sätt än den tidigare modellen. Totalt granskas tio olika verksamhetsområden, tre exempel på dessa i den nya certifieringen är personal, logistik och faciliteter, och det är femdubbelt fler frågor än tidigare. Förra året fick Jönköping Södra IF tre av fem stjärnor – i år blir det alltså en mindre, men på en sjugradig skala.

- Jag har precis börjat sätta mig in i den nya certifieringen, kraven i certifieringen har ökat rejält och att vi går från tre stjärnor till två är i min värld inte konstigt eftersom kriterierna har ändrats. Vi ska givetvis jobba för att bli ännu bättre på sikt och det kommer att kräva ett strukturerat och målmedvetet arbete som löper över tid. Jönköping Södra IF ska erbjuda en bra fotbollsutbildning och ha en verksamhet alla är stolta över, ett ständigt pågående arbete där vi inte ska nöja oss, säger akademichef Oscar Carlson.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på SEF, berättar om certifieringen:

– Jag skulle säga att alla klubbar tagit ett steg framåt i år trots att en del kanske får färre stjärnor än tidigare. Tittar man på föregående år så kan kanske en femstjärnig klubb från 2021 jämföras med en fyrstjärnig i dagens modell. Skillnaden i procent mellan klubb 1-15 var större förut än i dagens modell. Själva innehållet i certifieringen är ganska likt Danmark och Norge, men vi har även tagit in influenser från andra länder. Tanken är att vi skall höja ribban för samtliga klubbar oavsett vart man står idag – och att deras ambition ska vara att bli bättre i framtiden.

Mer om resultatet från certifieringen finns att läsa här.

Fler nyheter

Till alla nyheter