Gröna Gatan Header (1)

Gröna Gatan - Sköna podden om Södra

2024-05-29

“Vi har träffat folk som börjat gå på Södra sedan de börjat lyssna på podden!” Det konstaterar killarna bakom Gröna Gatan - en podd om kärleken till Jönköpings Södra.

I intervjuserien Gröna hjärtan möter jag folk som brinner för Jönköpings Södra. Idag träffar jag Mattias “Sören” Sörensson, Johan “PJ” Eriksson och Dennis Oskarsson i ett kontor ute på Ljungarums industriområde, där de spelar in podden Gröna Gatan. 115 avsnitt har det blivit hittills där Södras matcher diskuterats, gäster som spelare och tränare intervjuats och där lyssnarna bjudits på många skratt och en hel del sköna sidospår.

Vi sätter oss med kaffe i ett par mjuka soffor, precis intill de väntande mikrofonerna. Framför mig har jag tre killar som sällan missar några matcher, som lever för Södra och som jämför förhållandet till klubben med ett äktenskap.

När började ni med podden?

Vi satt hemma hos Rendahl (Fredrik Rendahl - en av poddens medlemmar) på Torpa. Det var 2018, berättar Sören. Jag hade redan haft en podd när jag bodde i Stockholm som hette “Gå dit”, och vi började snacka om att det skulle vara kul att göra en här och snacka om Södra. Vi tog en promenad senare den kvällen och jag fotade Gröna gatan-skylten i Idas Park, en bild som idag används som logga för podden. 

Received 380783009162782 20240308 151229

Senare samma kväll spelade vi in det första avsnittet. Det var lite nervöst och lät kanske inte superbra. Tyvärr finns premiäravsnittet bara på en hårddisk idag. 

Hur lärde ni känna varandra?

Dennis: Jag och Sören är barndomskompisar, vi spelade fotboll i Mariebo IK och sen brukade vi åka ner till Vallen och se Södra spela - det var så vi med tiden blev Södraiter, även om vi mest lekte vid sidan av planen när vi var små.

Johan lärde vi känna via Södra. Han kom in i bilden när Andreas Brännström skulle intervjuas i podden, och vi behövde bättre ljud. 

På den tiden spelade vi in avsnitten med gäster på Lindströms. Där träffade vi bland annat (Patrik) Jildefalk och Sebastian Crona.


Apropå gäster. Ni har gjort 115 avsnitt hittills (det 116:e spelas in efter den här intervjun). Vilka är de mest minnesvärda gästerna ni haft?

Huvudtränarna, tycker Dennis och de andra nickar instämmande.
Sören säger att Brännström var fantastiskt kul att få snacka med. En fotbollsnörd med kunskaper på en extremt hög nivå, som ändå kunde prata fotboll på ett väldigt lätt och intressant sätt. 

Med Jildefalk var det som att sitta med en kompis, en person som fortsatt hör av sig till podden och följer hur det går för Södra.

Sen att höra Ingelsten, med hans fotbollshistoria - att han varit i Holland och spelat för 30 000 åskådare, när han namedroppar Henke Larsson och Janne Andersson - det var fantastiskt roligt. 

Sen har vi haft spelare som Tannus, Danne (Strandsäter), Lyck och andra och det är jättekul att möta dem.

En av de roligaste sakerna med podden är att få träffa alla gäster. Intressanta människor som gett både oss och lyssnarna spännande och roliga berättelser. Det hade vi troligtvis inte gjort utan podden.

Avsnitten utan gäster är tidsstämplade, konstaterar Johan. Då diskuterar vi bara matcher som varit och som kommer. Men de med gäster kan man lyssna på när som helst.

IMG 20240301 WA0004

Apropå lyssnare, hur många har ni?

600 lyssningar per avsnitt ungefär. Det mest populära avsnittet är det med Ingelsten, det har nästan 2000 (avsnitt 109). Tidigare hade Brännström rekordet.

De flesta som lyssnar är mellan 45-59, vilket är lite förvånade att de är så “gamla”. Men sen kan de siffrorna bero på att det är föräldrar som har kontot och som delar med sig av det.

Får ni mycket reaktioner på podden?

Absolut! Det är många som pratar om den på Vallen. Vi får hela tiden nya som lyssnar, många är yngre och det är roligt. Några som vi har mött har berättat att de börjat gå på Södra-matcherna sedan de börjat lyssna på podden!

Lyssnare är superviktiga, konstaterar Johan. Det är deras frågor som vi ställer till gästerna. Så utan lyssnare hade vi inte varit någonting!

Hur mycket förbereder ni innan ni spelar in?

Ingenting egentligen. Om man har en bengal / kvarna (en del av podden där de medverkande väljer sådant som varit bra/dåligt) så kan just det segmentet vara förberett.

Men vi vill ha diskussioner utan att veta vad de andra ska säga innan, om man pratat igenom det eller förberett blir det inte lika kul. Vi försöker att inte snacka ner matcherna med varandra förrän vi sitter vid mickarna. Det ska vara oplanerat och filterlöst, det är då det blir bäst.

Hur tar ni en Södra-förlust, hjälper arbetet med podden er där?

Tyvärr har vi börjat vänja oss vid förluster, säger killarna och nickar samstämmigt. 

Sören: Fast kallar man sig Södrait stöttar man laget i ur och skur. Nu går det tungt, men det kommer att vända och då är det betydligt lättare att säga att man är Södrait.

Förhållandet med J-Södra är som ett äktenskap, en törn här och där vid förluster skadar inte i det långa loppet, fyller Dennis i.

Men det är ändå skönt med podden, fortsätter Dennis. Har vi förlorat en helgmatch och man inte pratar om det, då kan man gå runt och vara förbannad i en hel vecka. Men får man snacka av sig i podden så går man härifrån lättad, då har man fått ur sig aggression och åsikter. Så podden kan fungera som ren terapi emellanåt

När vi åkte ur ….  Första podden efter det, då var det skönt att få lätta på ångesten i podden.

Det 86:e avsnittet, som också är det första som ligger på Spotify, heter comebacken. Varför?

Vi hade en period från sommaren 2021 till juni 2023 då vi pausade. Ingen var taggad, det gick inte så bra för Södra och då var det ingen som orkade dra i det. Men sedan dess har vi kört på.

Kommer ni att förändra formatet något framöver?

Vi har faktiskt planerat ett hundra-avsnitt länge, berättar Sören. Det finns avsnitt 99 och 101, men inget 100. Planen var att vi skulle göra jubileumsavsnittet som en live-podd. Sitta på en bar med gäster och ha folk som kommer fram och ställer sina frågor direkt i micken.

Men när vi började närma oss 100, så gick det så dåligt för Södra så vi sköt på det. Då hade vi ändå kommit ganska långt med planeringen. Vi hade en lokal och hade börjat kolla med gäster. Så det mesta var halvplanerat. 

Förhoppningsvis kör vi det 100:e avsnittet i sommar, men jag vill inte lova något, avslutar Sören som tagit på sig programledarrollen ju längre podden sänts.

Hur länge kommer ni att hålla på?

Dennis: Så länge vi känner det är kul och att det ger oss något. Att podda är ju en social grej, att träffas och ha kul. Det är ingen uppoffring att hänga och snacka Södra, det är bara roligt.

Utmaningen är vardagspusslet. När David (Freijd), som brukade vara med i podden, blev farsa så blev det svårare att rodda tillvaron för honom. Johan har precis blivit pappa han med och får vi alla barn så kommer det naturligtvis bli ännu svårare att få ihop det. 

Men att göra podden är ett sätt att träffas, konstaterar Pappa Johan (P i hans smeknamn ”PJ” kan stå både för Praktikant, eftersom han kom in sent i podden, eller Pappa får jag förklarat för mig). Istället för att gå till gymmet, kan man sitta här och snacka. Sen ger ju arbetet med podden otroligt mycket också. Gästerna hade vi ju aldrig träffat annars och det är jäkligt kul att få sitta här med spelare och intressanta människor.

20240124 200415

Hur många matcher ser ni på en säsong?

Man försöker ju se så många det går, konstaterar Dennis, men jag har aldrig haft en perfect season. Men det är klart, livet kommer emellan ibland. Min brorsons dop går naturligtvis före en Södra-match.

När jobbet planerar något kollar jag alltid Södras spelschema, säger Johan, så det inte krockar. Men ibland är det oundvikligt att livet går före.

Det är bara okej att missa match om det är ens egen begravning, säger Sören och alla skrattar.

Slutligen. Hur går det för Södra den här säsongen?

Sören: Med Drott på plan tror jag att vi blir ett mittenlag.

Johan: Det skriver jag under på, mitten

Dennis: Samma här, man måste börja ta poäng nu så man kan säkra kontrakt. Tråkigt attt det blev så när försäsongen där det såg så bra ut. Nu är det bara att rädda sig kvar som gäller

****

Så lämnar jag  haft Gröna Gatan-gänget efter en timme med givande samtal, många skratt och roliga anekdoter. Jag hade gärna varit kvar och snackat Södra en stund till med dem, så roligt var det att hänga med Sören, PJ och Dennis. 

*******

Gröna gatan består av Mattias Sörensson,  Dennis Oskarsson, Johan Eriksson “PJ”, Fredrik Rendahl och David Freijd  

Tidigare medverkande var: Fredrik Jergell och Kristoffer Lindberg 

*******

Du hittar Gröna Gatan på Spotify. Avsnittet som spelades in när jag lämnat gänget är den 116:e och heter “Kent kebab”

Det mest populära avsnittet med Patrik Ingelsten, som är en riktig höjdare, är nummer 109.

Received 283295334246731

Fler nyheter

Till alla nyheter