442409504 1515733309010245 1319782210668084535 N

Möt J-Södras genomtrevliga materialförvaltare!

2024-05-15

”Jag ser det inte som ett jobb, jag ser det som fritid som man får pengar för!” så summerar Hugo Wadell tjänsten som materialförvaltare för Södras herrlag.

I intervjuserien Gröna hjärtan kommer jag att träffa människor som brinner för Jönköpings Södra. Först ut är herrlagets otroligt sympatiska materialförvaltare, Hugo Wadell. Vi sätter oss på Lindströms uteservering, som för dagen badar i sol, och jag börjar med att fråga Hugo hur han blev Södrait. Var det på grund av föräldrarna?

- Nej, ler Hugo. Pappa håller på AIK, mamma är Djurgårdare. Men jag har alltid hållit på Södra och hängt med hur det går för laget. Det var när de spelade i allsvenskan som jag började följa dem live. Då stod jag i klacken ibland, eller satt med kompisarna på läktaren.

Har du spelat fotboll själv?

- Ja, spelade fotboll i Hallby, men även innebandy i JIK. Jag var bättre på innebandy egentligen, men jag har alltid tyckt att det var roligare att se på fotboll.

När började du engagerade dig i Södra?

- Jag kom in i klubben via E-sporten 2017, då jag och en annan kompis signade för att representera J-Södra i E-Allsvenskan. Det var riktigt stort på den tiden och visades på tv till och med. Första året som SM arrangerades nådde vi semifinal. Jag var på plats 17 i rankningen som bäst.  

Sen kom Corona och matcherna gick inte att köra live, då dog mycket av intresset.

Shotbyoscarjonkoping Sodra Vs Tvaakers If 123 (1)

Var det då du blev tränare för P15-laget?

- Ja, jag började 2020. Assisterade första året, tog över förstetränarrollen säsongen efter. Det var fantastiskt roligt att få vara med och utveckla ungdomarna! På den nivån är utvecklingen viktigare än själva resultaten, så det var en skön kontrast jämfört med A-laget där allt är så tävlingsinriktat.

Jag har tränat bland annat Måns (Isaksson), Milian (Sipos) och Dino (Putsén), och att få se dem spela i A-laget idag är helt fantastiskt.

När började du som materialförvaltare?

- Jag fick förfrågan i början av 2023 och tackade genast ja. Jag började i februari samma år. Då var vi i Superettan och det var fler som jobbade kring klubben.

Den här säsongen, när vi är i division 1, har jag betydligt mer ansvar vilket jag verkligen gillar. Jag planerar inför träningar och matcher, kommunicerar med motståndarlaget om vad det är som gäller, exempelvis vilken färg vi ska ha på dräkterna. Och apropå dräkter, många tror att en stor del av mitt jobb är att tvätta matchdräkter, men så är det inte. Det går väldigt snabbt.

Vad har du mer för uppgifter?

- Jag servar laget, sprider positiv energi, ser till att spelarna har det bra. Sedan hjälper jag  tränarteamet med videoanalyser vid behov. Inför matcherna brukar jag titta på videor från motståndarna. Jag sätter ihop klipp inför träningar och matcher, till både tränarteamet och spelarna.

Sen har jag alltid en iPad med mig under matcherna och på den följer jag vad som händer i spelet, markerar saker som sker och kollar taktiska grejer. Ipaden är min bästa vän, säger Hugo och ler.

En annan viktig del av mitt jobb är att ta hand om all data från spelarnas GPS-västar. Det handlar bland annat om hur mycket spelarna springer, deras toppspeed, var de rör sig någonstans på planen. Det är massa information som både spelarna och tränarteamet är intresserade av och som jag laddar ner och sammanställer.

Förutom det hjälper jag även klubben med praktiska saker som att fixa lägenheter till spelare till exempel.

Är du med på alla matcher och träningar?

- Ja, det är jag. Herrlaget tränar 5-6 gånger i veckan, plus match. Jag kanske missar någon träning i veckan, för att det krockar med mitt jobb (Hugo jobbar på Intersport på Asecs). Men då brukar Kazem, som är vaktmästare på Odensberg, hjälpa till istället för mig. Jag har honom att tacka för mycket!

Det måste ta mycket tid, speciellt vid bortamatcher?

- Så är det, speciellt när det är långt att åka som till Östersund under förra säsongen till exempel. Inför bortamatcher brukar jag börja redan dagen innan och se till att allting är packat i bussen. Det ska vara så enkelt som möjligt för spelarna när de kommer fram, och allt ska vara klart.

Efter matchen ska allt in i bussen igen. När spelarna är duschade och klara ska allt vara packat. Sen brukar jag hjälpa till med att göra det snyggt i omklädningsrummet. Jag representerar ändå Jönköpings Södra och då måste det se bra ut!

Har du räknat på hur många timmar du lägger på ditt jobb per vecka?

- Nej, säger Hugo och ler igen, det har jag inte. Jag ser det inte det jag gör för klubben som ett jobb, jag ser det som fritid som man får pengar för! Man vill ju ha ett jobb som det är roligt att gå till, som man brinner för och det har jag verkligen!

Så du är med på samtliga träningar och matcher. Har du någon fritid överhuvudtaget?

- Haha, nej inte mycket. Visst, jag hänger med kompisar ibland, spelar biljard och så, men det finns det inte så mycket tid för. Jag följer Champions League och Premier League. Håller på Manchester United och där går det ju inte jättebra just nu, säger Hugo och ler (Vi träffas dagen efter att United förlorat mot Crystal Palace med 4-0).

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det är socialt, jag får träffa många olika människor. Bara att få jobba med fotboll varje dag är fantastiskt! Att få nörda ner sig i något man älskar, prata detaljer med folk som kan och är intresserade av fotboll, det är underbart! Det är extra kul i år när jag fått mer ansvar.

Vad är ditt mål med fotbollen?

- På något sätt vill jag jobba med fotboll på heltid, men jag har inte bestämt mig med vad riktigt. Vissa dagar vill jag bli tränare, andra videoanalytiker. Ibland tänker jag att jag skulle vilja vara ungdomsansvarig . Jag har gått två utbildningar för att bli tränare, så vi får se.

Jag har hört att du tycker det är jobbigt när Södra förlorar.

- Det stämmer tyvärr! Spelar vi på lördagen och Södra förlorar är hela den dagen körd, söndagen med. Jag orkar inte umgås med någon efter förlust, vill bara vara för mig själv. Då brukar jag gå ut och ta en promenad. Men sedan kan det vara skönt att prata med någon om förlusten.

Vad tror du vi hamnar i tabellen när säsongen är över?

- Hjärtat säger att vi ska gå upp, men hjärnan säger att vi hamnar kring 6:e, 7:e plats. Vi får se, man kan alltid hoppas på att vi går upp ändå!

***

Därmed tackar jag den vänlige och sympatiske Hugo Wadell för intervjun. Vi satt i en timme och pratade, ända till Lindströms stängde, men det kände som om det bara några minuter!  

Vinka till honom nästa gång ni ser Hugo på Vallen. En person som han, som lägger så mycket tid, energi och engagemang för klubben, är ovärderlig!

Fler nyheter

Till alla nyheter