20221011 18.15.51 1455 Webb

Styrelsen informerar - Juli

2023-07-31

Nedan följer juli månads information från styrelsen.

Föreningens ekonomi

Styrelsens arbete präglas fortsatt i allt väsentligt av att nå nödvändiga utfall i enlighet med den ekonomiska åtgärdsplanen. Åtgärdsplanen och nödvändiga utfall är fastställda med beaktande såväl av föreningens likviditet, resultat för innevarande verksamhetsår och återställandet av det egna kapitalet. Föreningen hade vid ingången av nuvarande verksamhetsår skulder om ca 16 miljoner SEK och ett negativt eget kapital om 5,5 miljoner SEK samtidigt som nu sittande styrelse gjort bedömningen att en prognos utifrån en realistisk budget ger ett minusresultat om ca 3 miljoner SEK under innevarande verksamhetsår (utan åtgärder enligt åtgärdsplanen).

Nedan följer en kortfattad sammanfattning av åtgärdsplanen. Planen – som förutsätter att samtliga delar av den uppfylls - är strukturerad utifrån de olika aktörer vars stöd behövs och efterfrågas.

  1. Styrelse/organisation
    • Ytterligare kostnadsreduceringar (1 miljon SEK)
    • Intäktsdrivande arbete (se nedan)
  1. Externt nätverk
    • Kapitaltillskott (3-4 miljoner SEK)
  1. Fordringsägare
    • Skuldkonvertering (motsvarande 50 procent av befintlig skuld hos berörda fordringsägare)
  1. Medlemmar och supportrar
    • Swish-kampanj (1 miljon SEK)    
    • Ytterligare medlems- och supporterrelaterade åtgärder (250 000 SEK)
  1. Befintliga sponsorer
    • Påslag på befintligt sponsorskap och anslutning till andra intäktsdrivande sponsorevent (motsvarande ett påslag om 50 procent hos berörda sponsorer under 2023 - samt därefter samma sponsorbelopp för 2024 som 2023)
  1. Det lokala näringslivet i övrigt
    • Nya sponsorskap och tillfälliga ekonomiska bidrag (500 000 SEK)

Utifrån att föreningens fortsatta verksamhet bedömts vara avhängig snart uppfyllande av åtgärder och utfall under punkterna 1-3 har styrelsens arbete sedan den tillträdde och under sommaren särskilt varit att hänföra till nämnda punkter. Det är styrelsens förhoppning och ambition att inom kommande veckor få klarhet i om nödvändiga utfall uppnåtts i dessa delar och att snarast därefter lämna relaterad information.

Om nödvändiga utfall under punkterna 1-3 uppnås kommer arbetet övergå till att i högre grad präglas av vad som anges under punkterna 4-6. Den redan pågående dialogen med sponsorer och det lokala näringslivet riktas i enlighet med detta mot att främst avse angivna åtgärder under punkterna 5 och 6 i åtgärdsplanen. Arbetet leds av föreningens marknadsansvarige Mikael Andersson med stöd av styrelsen, ideella resurser, externa aktörer och organisationen i övrigt. Som medlem och supporter (se punkten 4) uppmanas du fortsatt att stötta södrabli medlem och att besöka våra matcher på Stadsparksvallen.

Föreningens akademi/ungdoms- och elitverksamhet

Beaktat föreningens ekonomiska situation och åtgärdsplanen har styrelsen fastställt riktlinjer inför och avseende övergångsfönstret under perioden den 7 juli till den 31 augusti för ”Herr elit”. Huvudprincipen och utgångspunkten är därvid att endast lösningar som till sin helhet innebär en kostnadsreducering under innevarande verksamhetsår kan förväntas få ett godkännande av styrelsen. I praktiken kan detta sägas innebära att i den mån det frigörs kostnadsutrymme under någon del av det aktuella budgetområdet får detta åtminstone till del nyttjas. Avsteg från nämnda huvudprincip i enskilda fall kräver särskilda skäl och/eller finansieringslösningar som inte påverkar föreningens ekonomi. Avsikten med huvudprincipen är att skapa incitament för ytterligare kostnadsreduceringar under budgetområdet som helhet men att samtidigt ge ett visst handlingsutrymme för att säkerställa en numerärt och i övrigt gångbar trupp för återstoden av säsongen. Värt att notera är att innevarande års spelarkostnadsbudget redan understiger föregående års budget med ca 2,7 miljoner SEK.

Styrelsen har som ett fundament i det fortsatta visions- och värdegrundsarbetet (mer information kring detta är att vänta) fastställt en målsättning att de facto öka antalet spelare som går genom egna led upp till föreningens representationslag. I enlighet med detta gläds styrelsen åt de avtal som tecknades inom ramen för föreningens herrverksamhet under föregående vecka och att det i helgens matchtrupp för herrlaget återfanns sex stycken spelare som varit eller är en del av föreningens akademi.

Vi gläds också åt damlagets insatser och resultat hittills under säsongen. Även damverksamheten har fått hitta vägar framåt med begränsade resurser men ligger idag på fjärde plats i tabellen efter fyra raka segrar och efter att ha gått obesegrade ur de senaste sex omgångarna. Nästa match för damerna är söndagen den 13 augusti kl. 13.00 då Växjö BK besöker Stadsparksvallen.

Herrlaget har gett sig själva ett fint utgångsläge inför återstoden av säsongen. Med två förluster bakom sig finns nu ett utmärkt tillfälle att återgå till vinnarspåret vid matchen mot topplaget Utsiktens BK nästa lördag den 5 augusti kl. 15.00 på Stadsparksvallen. Biljetter köps här. Ta gärna del av vårt familjeerbjudande som innebär halva priset för hela sällskapet vid köp av minst två biljetter, varav en person är under 18 år (ange kod stöttasödra). Erbjudandet gäller utvalda platser på nya norra sittplatsläktaren. Låt oss skapa tryck och hjälpa våra gröna eleganter fram till nya segrar på Vallen!

Styrelsen

 

Fler nyheter

Till alla nyheter